Rundveehouderij

Nieuws 484 x bekeken

Pensbestendige choline sterkt gezondheid koe

Wageningen – Toevoeging van pensbestendige choline aan het rantsoen van melkkoeien net voor en net na het afkalven heeft een gunstig effect op de melkproductie vlak na het afkalven.

Dit blijkt uit onderzoek van Wagenings wetenschapper Ad van Vuuren.

Door de toevoeging van choline nemen de koeien meer droge stof op en stijgt na het afkalven de melkproductie. Na die eerste we ken neemt het effect op de melkproductie en op de vet- en eiwitgehalten af.

Het grootste effect van toevoeging van pensbestendige choline lijkt dan ook niet te liggen in een hogere melkproductie, maar in de verlaging van het risico op gezondheidsproblemen rond het afkalven van melkkoeien. Choline heeft een gunstig effect op de vet-afvoer, zo is vastgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.