Rundveehouderij

Nieuws 346 x bekeken

PVV wil actie tegen dubieus rundersperma

Zoetermeer – Verkoop van onbedrukte rietjes sperma, met ook nog onduidelijke inhoud en de registratie van nakomelingen uit de inzet van deze rietjes moeten stevig worden aangepakt. Dit stelt het Productschap Vee en Vlees (PVV).

De organisatie heeft daarom in reactie op de verkoop van onbedrukte spermarietjes door fokker Arjan Pons en de registratie van nakomelingen daarvan alle erkende fokkerij-organisaties aangeschreven dat ze zich aan de wet moeten houden. De Voedsel-en Warenautoriteit (VWA) verricht nader onderzoek, ook vanwege klachten vanuit het buitenland. Het PVV noemt het onbestaanbaar dat onbedrukte rietjes sperma worden aangeboden, te meer als de inhoud anders is dan wordt gezegd. ”Als je deze praktijken toestaat, ben je de stamboekopzet aan het vernielen,” zegt een woordvoerder.

Fokker Pons, die onbedrukte rietjes verkocht, naar zijn zeggen onder meer met sperma van Sunflower, gaf vorige week de schuld voor alle ophef over de nakomelingschap van Sunflower aan KI Samen. Die zou documenten hebben vervalst. KI Samen ontkent dat ten stelligste. De organisatie stapt echter niet naar de rechter om het gedrag van Pons, zegt commercieel directeur Gerard Scheepens. ”Dat doen wij als boerenorganisatie niet gauw,” zegt hij. Het is voor KI Samen genoeg te hebben aangetoond dat in de onbedrukte rietjes geen Sunflower-sperma zat, zegt hij. De rest moeten anderen maar uitzoeken, vindt hij.

Pons zou volgens de berichten ook niet-bestaande (Amerikaanse) genoomwaarden hebben gebruikt om zijn stieren aan te prijzen. Pons zelf kon nog niet worden bereikt voor een reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.