Rundveehouderij

Nieuws

Orkaan Irene stuwt prijs melk op

Albany - Melkveehouders in de Amerikaanse staten New York en Vermont zijn zwaar getroffen door de orkaan Irene.

Dit zou mogelijk effect kunnen hebben op de melkprijs in de supermarkten. Dit zegt Dean Norton, melkveehouder in Genesee County, New York en voorzitter van het Amerikaanse ‘Farm Bureau’. Volgens Norton hebben de veehouders in de getroffen gebieden te maken met unieke situatie. Veel akkers zijn onder water gelopen en een onbekend aantal melkkoeien zijn verdronken of weggespoeld als gevolg van het vele stormvloeden.

Ook wegen en bruggen zijn vernield waardoor sommige dorpen geïsoleerd werden. Norton zegt dat de melk in de supermarkten hierdoor wel eens hoger uit kan vallen. Het is nog niet zeker hoe hoog de melkprijs hierdoor wordt opgestuwd.

Door de schade aan voedselgewassen zoals mais en graan wordt verwacht dat andere levensmiddelen ook duurder uit gaan vallen. Neil Harl, landbouweconoom verbonden aan Iowa State University, verwacht echter een kleine inflatie maar niet zo erg als voorgaande weerrampen in Amerika.

De “farm advocacy group” die de getroffen melkveehouders steun gaat bieden werkt samen met de overheid om de schade aan gewassen en melkveebedrijven te onderzoeken. Daarna zal worden bekeken hoe de boeren gecompenseerd gaan worden voor de schade: via verzekeringen of noodfondsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.