Rundveehouderij

Nieuws 459 x bekeken 11 reacties

NMV vraagt ook om verlenging uitrijperiode drijfmest

Ingen - De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) verzoekt in een brief aan het ministerie van EL&I om verlenging van de uitrijperiode van drijfmest op zand- en lössgrond.

De NMV vraag om een verlenging tot en met 15 september op zand- en lössgrond en op klei- en veengrond tot 1 oktober. Als gevolg van de bijzonder natte zomermaanden juni, juli en augustus was en is het voor veel melkveehouders bijna onmogelijk het gras in te kuilen en daarna weer mest uit te rijden.

De NMV gaat voor een zo hoog mogelijk rendement van de toegepaste bemestingen en is van mening dat dit beter wat later onder goede (drogere) omstandigheden kan gebeuren dan onder de huidige natte omstandigheden. Omdat het door de weersomstandigheden de laatste jaren steeds weer spaak loopt met de uitrijperiode wil de NMV ook werken aan een structurele oplossing voor dit probleem, zodat niet elk jaar om uitstel hoeft te worden gevraagd.

De Nederlands Vakbond Varkenshouders (NVV) bepleitte een week eerder al voor uitstel van het uitrijverbod voor drijfmest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  En terecht. het misterie van landbouw zou zelf met dit voorstel moeten komen, en achter de boeren gaan staan, in plaats van ze te laten barsten. Het weer wordt steeds grilliger en daar moet IEDEREEN mee omgaan. Brussel? Laat ze doodvallen! Stelletje zakkenvullers wat daarzit. De land- en tuinbouw en visserij zijn wel de meest solide pijlers onder de economie, deze houden nog wel de geldstromen op gang. Let maar op binnen één jaar is ook nederland aan de grond.

 • no-profile-image

  Verstandig van de NVV en NMV om verlenging aan te vragen. Er moet bemest kunnen worden wat in de praktijk noodzakelijk is! Als je na de maisoogst blijvendgraslad inzaaid, moet je de grond mogen bemesten. Het gras neemt het op en staat er van de lente goed bij. Doe je het niet dan hebben we kunnen zien hoe armoedig het er dan bijstaat. Het gaat er toch om dat de mineralen niet uitspoelen. Dus efficent benutten daar gaat het om. Dit kun je niet met met deze regelgeving, dat moet vanuit de praktijk gebeuren! Nederland regelt en rekent zich zo naar de ondergang!!!

 • no-profile-image

  Die zakkenvullers zitten niet in Brussel, maar in Den Haag AE. Brussel wordt gebruikt als dekmantel om hun eigen onkunde te verbergen. Het ministerie van landbouw? Opdoeken die hap, zo snel mogelijk.

 • no-profile-image

  marco4565

  En waarom hoor ik nou geen LTO daarom vragen.O ja ik weet het weer, als de vakbonden iets willen gaat Lto daar recht tegenover staan.Ook werken daar mensen die zich alleen op beton en asfalt begeven. Net als hun vrienden in Den Haag.

 • no-profile-image

  niet serieus genomen

  Ik ben blij dat de NMV dit heeft opgepakt, want van LTO verwacht ik op dit moment weinig.LTO Noord heeft ons aangegeven dat er te weinig veehouders zijn die deze verlenging willen. Bovendien denken ze dat ze niet serieus genomen worden bij het ministerie als ze weer om verlenging vragen.

 • no-profile-image

  de veehouderij moet niet zo zeuren, het zijn altijd dezelfde die klagen, zorg dat je je zaakjes op orde hebt. anderen kunnen dat toch ook?
  voor iedere uitzondering moet een ander weer wat inleveren
  daar moeten ze eens aan denken een voorbeeld
  de fosfaat norm ( derogatie) die bij de veehouderij ieder jaar weer hoger is die wordt gekort bij de akkerbouw
  hoezo solidariteit
  hou eens een keer op met dreinen en ga aan het werk

 • no-profile-image

  Noordam de fosfaat norm wordt ook voor grasland steeds lager ,
  maar ik ben het verder helemaal met je eens als je al jaren vraagt om een uitstel van 2 weken dan is er structureel iets met je bedrijfsvoering mis !
  Zelf heb ik 11 maanden mestopslag dit seizoen was de meeste mest voor juli al uitgereden , dan heb je het meeste rendement van je mineralen , en ik hoef de loonwerker ook niet te smeken om op 1 februari om 12 uur te beginnen met uitrijden, kan hij andere probleem gevallen oplossen .
  Als de NMV jaar op jaar uitstel aanvraagt worden ze toch ook niet meer voor serieus aangezien .
  En ben ik bij dat soort berichten toch altijd weer blij dat ik destijds een grote mestopslag heb gebouwd, duur maar tot nu toe mijn beste investering !

 • no-profile-image

  De LTO is bang niet meer serieus genomen te worden door het ministerie? Moeten we het ministerie nog wel serieus nemen dan? Geloof me beste mensen; er is geen grotere onzin denkbaar dan de mestwet. Snap nu eindelijk eens dat jullie worden belazerd tot en met. Er is werkelijk geen beroepsgroep die zoveel onzin slikt als de boeren. Het rare is dat ze het zelf nog mee in stand houden ook. Maar goed, de belangen van andere beroepsgroepen worden goed behartigd, daar ontbreekt het helaas aan in de landbouw.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Kritische lezer houd toch op. Boeren bennen oeverloze kankerdruiven zonder pit.NOOIT zullen die gasten es echt spijkers met koppen slaan. altijd maar kankeren een ellende prediken.Zij bennen zelf de oorzaak van alle ellende en hadden allang opgesodemieterd motten zijn.De goeie niet te na gesproken, maar daar ken ik d'r toevallig maar twee van. Mijn oudoom en mijn achterneef. Allebei allang in Den Heere overleden! Amen!

 • no-profile-image

  goede morgen Jan
  Bakki op????????????

 • no-profile-image

  jan warmenhuizer

  Ha die Noordam, jawel, een zwart bakkie galgenhumor. Met ondermelk en basterdsuiker. En een koekje van het eigen deeg van Annechien ten Haver.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.