Rundveehouderij

Nieuws 267 x bekeken

Melkgeitenhouders krijgen niet meer voor hun melk

Zoetermeer - Geitenhouders zouden deze maanden in principe meer geld moeten ontvangen voor hun melk, omdat de gemiddelde prijzen voor vet en eiwit zijn gestegen.

Toch ontvangen ze over mei en juni 2011 netto minder in de hand. Dat is omdat de gemiddelde gehalten in de melk zijn gedaald en de uitbetaalprijs ook wordt gedrukt door een zomerheffing. Over juni en juli komt de gemiddelde geitenmelkprijs daardoor uit op achtereenvolgens € 36,08 en € 37,32 per 100 kilo. Over de twee voorgaande maanden bedroeg die nog € 41,37 en € 38,69 per 100 kilo.

Door de tegenvallende uitbetaling van melkgeld en de hoge voerprijzen, komen steeds meer geitenhouders in de knel. Voor geitenmelkverwerker De Jong was dat aanleiding om de zomerheffing (ruim € 5,00 per 100 kilo) deze maanden niet te innen en te verrekenen met het melkgeld over de laatste drie maanden van 2011.

In de jongste editie van de geitenmelkprijsvergelijking zijn ook (weer) de uitbetaalprijzen van Milkconnect meegenomen. Het was de bedoeling om ook de prijzen van het Belgisch Capra mee te nemen, maar dat is nog niet gelukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.