Rundveehouderij

Nieuws 240 x bekeken

Kritiek Britse boerenbond op EU-plan

Londen – De uitgelekte plannen van EU-commissaris Ciolos voor de toekomst van het Europese landbouwbeleid leiden ertoe dat voeding duurder wordt. Dat zegt de Britse boerenbond NFU.’’De voorgestelde maatregelen beperken de productie en belemmeren de pogingen van Britse boeren om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van subsidies,” schrijft voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union in een brief aan Ciolos.

Kendall valt vooral over het plan om boeren te verplichten minstens vijf procent van hun land voor milieudoeleinden te gebruiken. Ook het idee dat akkerbouwers minstens drie verschillende gewassen moeten telen om voor 30 procent van hun toeslagrechten in aanmerking te komen, valt verkeerd bij de Britten.

Kendall heeft ook gesignaleerd dat veehouders die kleine arealen graan verbouwen in rotatie met gras ’kennelijk een reeks gewassen moeten gaan telen om straks aan de voorwaarden te voldoen.’

De NFU-voorzitter stelt dat milieuvoordelen het beste kunnen worden bereikt door vrijwillige regelingen. ’’Als Ciolos een deel van de toeslagrechten wil koppelen aan verplichte milieu-inspanningen, dan zou dat boeren juist ontmoedigen om aan deze regelingen mee te doen."


Of registreer je om te kunnen reageren.