Rundveehouderij

Nieuws

Kosten fosfaatarm voer maximaal 0,13 cent extra per kilo melk

Arnhem – De kosten van fosfaatarm kracht voer zijn voor een gemiddeld melkveebedrijf goed te overzien en zijn veel lager dan de kosten van een gedwongen krimp van de veestapel.

Dit stelt adviseur Henk van Dijk van de Gibo Groep. Een melkveebedrijf met zo’n 600.000 kilo melk per jaar betaalt op jaarbasis tussen de 300 en 800 euro extra. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat fosfaatarm krachtvoer tussen de 20 en 50 cent per 100 kilo duurder is dan regulier krachtvoer.

De aanname is dan dat een gemiddeld melkveebedrijf 26 kilo droog krachtvoer per 100 kilo melk gebruikt. Bij een productie van 6 ton melk is dan 156.000 kilo krachtvoer nodig. Bij een meerprijs van 50 cent, pakt fosfaatarm voer 780 euro duurder uit dan gangbaar voer.

Uitgedrukt in kilo’s melk komen de meerkosten uit op maximaal 0,13 cent per kilo en minimaal 0,05 cent per kilo melk.

Voor een intensief bedrijf pakt gebruik van fosfaatarm voer overigens voordeliger uit dan voor een extensief bedrijf. Als namelijk mest moet worden afgevoerd, helpt fosfaatarm voer ook om de kosten van mestafvoer te drukken. Voor individuele bedrijven kunnen er overigens meer voordelen en soms ook nadelen kleven aan het gebruik van fosfaatarm voer, maar in algemene zin kan een investering in fosfaatarm voer gemakkelijk uit, gesteld tegenover de kosten van een gedwongen verkleining van de veestapel, stelt de Gibo-deskundige.

Of registreer je om te kunnen reageren.