Rundveehouderij

Nieuws

Koemelk te zout voor baby’s tot een jaar

Bristol – Koemelk is niet geschikt als voeding voor baby’s tot 1 jaar oud. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Bristol.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de baby’s (8 maanden oud) in Engeland te veel zout binnenkrijgt. Het teveel aan zout zit naast koemelk ook in producten als brood en kant en klaar maaltijden. Te veel zout kan bij baby’s onder een jaar zorgen voor nierfalen. Daarnaast kan een baby gewend raken een de relatief grote hoeveelheid zout, waardoor op latere leeftijd gezondheidsproblemen ontstaan.
Het onderzoek is uitgevoerd onder bijna 1.200 baby’s geboren in 1992 en 1993. De meeste baby’s krijgen rond de drie á vier maanden hun eerste vaste voedsel. De zwaarst getroffen groep kreeg op de leeftijd van 8 maanden meer dan het dubbele van de geadviseerde hoeveelheid zout, 400 milligram per dag, binnen. Wat de onderzoekers opviel was dat deze kinderen vaak koemelk dronken. Het zoutgehalte in koemelk ligt met 55 milligram (mg) per 100 gram stukken hoger dan het zoutgehalte in borstmelk (15 mg per 100 gram) of babymelk (15 tot 30 mg per 100 milliliter).

Of registreer je om te kunnen reageren.