Rundveehouderij

Nieuws 506 x bekeken 1 reactie

Geitenbedrijven stoppen door hoge voerkosten en lage melkprijs

Doetinchem – De combinatie van achterblijvende melkprijzen en hoge voerkosten zorgt er voor dat diverse melkgeitenbedrijven er momenteel mee stoppen.

Dat gebeurt zowel in Zuid-Nederland, waar bedrijven ook nog worstelen met de nasleep van de Q-koorts, als in Noord-Nederland.

Ondertussen blijft de totale geitenmelkproductie in Nederland nog wel stijgen. Dat komt omdat ook een grote groep bedrijven productieverhoging aangrijpt als middel om te ontkomen aan de klem van lage melkprijzen en hoge voerkosten. Ook is de productie van en de behoefte aan geitenmelk momenteel slecht afgestemd. Dit stellen bestuurders en medewerkers van de LTO-vakgroep melkgeitenhouderij.

De hoop was dat de geitenmelkprijzen dit jaar flink zouden aantrekken, maar anders dan in de melkveehouderij zijn de geitenmelkprijzen dit jaar nauwelijks opgeveerd. Ondertussen hebben met name de intensieve melkgeitenbedrijven, die werken met een rantsoen van stro en brok, wel sterke prijsverhogingen voor het voer te verwerken gekregen. Waar mogelijk besparen bedrijven op de voerkosten, weet vakgroepvoorzitter Jeanette van der Ven. Laagproductieve geiten wordt graskuil en hooi voorgeschoteld, maar dit biedt slechts beperkt soelaas.

Van der Ven meent dat ook een beter gespreide geitenmelkproductie en nog sterkere inzet op duurmelken uitkomst kan bieden. Want behalve tegenvallende melkprijzen en hoge voerkosten kampt de geitenhouderij ook met het probleem dat er pieken en dalen zijn in de melkproductie die niet aansluiten bij de behoefte aan melk bij de verwerkers. Soms is er een overschot, soms is er weer een tekort.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Klaas v.d. Horst kun je me uitleggen hoe melk productie de voerprijzen doet dalen? Ik dacht nl. altijd dat voor meer productie meer dieren en dus meer voer nodig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.