Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina verlaagt garantieprijs licht

Amersfoort – De garantieprijs van FrieslandCampina over augustus daalt met 75 cent per 100 kilo melk, door licht dalende noteringen en door een neerwaartse prijscorrectie. De start van de wintertoeslag doet de netto-uitbetaalprijs echter stijgen.

Leden van de coöperatie ontvangen daardoor een voorschot van € 39,83 per 100 kilo exclusief btw. Dit is de prijs van een jaarleverantie van 800.000 kilo en na aftrek van 7 cent PZ-heffing.
Zonder de wintertoeslag van € 2,45 per 100 kilo komt de kale voorschotprijs uit op € 37,38. Dat is 75 cent lager dan het voorschot over juli.

Wat opvalt bij een vergelijking van de voorschotprijzen van dit jaar en vorig jaar is dat de voorschotten steeds meer naar elkaar toe groeien. Voor de maand juli was het verschil nog bijna 5 euro per 100 kilo, voor augustus bedraagt het een kleine € 2,80.

De garantieprijs over augustus daalt volgens FrieslandCampina vooral door licht dalende zuivelnoteringen. In de voorbije weken waren met name lagere poederprijzen en kaasnoteringen te melden, maar inmiddels zijn vrijwel alle zuivelnoteringen gedaald, ook die voor boter.

Nog een oorzaak van de lagere garantieprijs is de te hoge vaststelling van de garantieprijs over de voorgaande maanden. Dat moet worden goedgemaakt met een neerwaartse bijstelling van de garantieprijs over augustus.

Tot nu toe betaalt FrieslandCampina een redelijk hoge gemiddelde melkprijs van € 35,49 (tot en met juli). De onderneming moet DOC Kaas en DeltaMilk/De Graafstroom echter nog voor laten gaan. Die betalen achtereenvolgens € 35,89 en € 37,06 gemiddeld uit per 100 kilo melk.

Of registreer je om te kunnen reageren.