Rundveehouderij

Nieuws 174 x bekeken

Fonterra vreest schommelingen op zuivelmarkt

Auckland – De lagere kredietbeoordeling van de Verenigde Staten door bureau Standard and Poor’s zal zorgen voor meer en grotere schommelingen op de zuivelmarkt. Deze vrees spreekt ’s werelds grootste zuivelexporteur Fonterra uit.

Fonterra heeft naar schatting 40 procent van de handel in zuivel op de wereldmarkt in handen en is sterk afhankelijk van de koers van de Amerikaanse dollar. Dat is omdat de internationale zuivelhandel de dollar gebruikt als rekeneenheid. Een instabielere dollarkoers maakt ook de zuivelhandel onzekerder.

De inschatting van Fonterra is ook door te trekken naar de Europese en Nederlandse zuivelhandel. Ook zij gebruiken de dollar als standaardmunt voor het afhandelen van transacties.

Of registreer je om te kunnen reageren.