Rundveehouderij

Nieuws

EDA: ministers moeten zuivelvoorstel aanpassen

Brussel – De Europese Raad van landbouwministers moet de komende maanden goed benutten om de zuivelvoorstellen van de landbouwcommissie in het Europees Parlement aangepast te krijgen.

Als de voorstellen van de landbouwcommissie ongewijzigd worden aangenomen, zal dat op termijn funest uitpakken voor de Europese zuivelsector.

Dit stelt Joop Kleibeuker, secretaris van de EDA, de Europese koepelorganisatie van zuivelbedrijven. De EDA heeft grote problemen met minstens drie onderdelen uit het voorstel van Europarlementariër James Nicholson, zoals dat uiteindelijk is aangenomen.

De Brusselse zuivelkoepel ziet niets in verplichte melkcontracten tussen boeren en zuivelindustrie voor de gehele EU. Zeker in het geval van coöperaties, die toch boereneigendom zijn, zou dat niet nodig zijn, meent de organisatie.

Contracten met een melkprijs die voor een jaar of langer is vastgelegd ziet de EDA helemaal niet zitten. Zulke contracten hoeven ook helemaal niet per definitie voordelig te zijn voor de melkveehouderij.

Ten derde is de EDA bang dat de macht die de landbouwcommissie van het EP aan de producentenorganisaties (p.o.’s) wil geven, de positie van de coöperaties uitholt. Dat is iets waar coöperaties, veel melkveehouders en ook boerenorganisaties weinig voor voelen, vermoedt Kleibeuker. Hij meent dat versterking van p.o.’s ten koste van de bestaande coöperaties zal neerkomen op afbraak van bestaande structuren. Daarom hoopt hij dat via informeel overleg voorafgaand aan definitieve besluitvorming in het Europees Parlement het voorstel van Nicholson nog stevig zal worden aangepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.