Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Australische partner Friesland zet in op groei

Warrnambool – Warrnambool Cheese & Butter (WCB), het Australische zuivelbedrijf waarmee FrieslandCampina een joint-venture heeft – gaat bijna 8 miljoen euro investeren in de modernisering van drie zuivelfabrieken.

Het bedrijf ziet kansen voor groeit op zowel de binnenlands markt als op de exportmarkt.
WCB verwerkt nu zo’n 900 miljoen kilo melk per jaar en zoekt er 100 miljoen kilo bij om daarmee de vergrote productiecapaciteit te kunnen benutten. Nieuwe leveranciers worden vooral gezocht in de deelstaten Victoria en West-Australië.

Het is echter niet het enige zuivelbedrijf dat daar wil uitbreiden. Ook het kleinere UDP (United Dairy Power) wil meer boeren en een grotere productiecapaciteit. Het staat op het punt twee fabrieken te kopen van National Foods. UDP wil vooral groeien op de binnenlandse (kaas)markt. De directie van dit bedrijf wijst er op dat Australië jaarlijks nog 80.000 ton kaas importeert. UDP meent dat het nog een flink deel van die import kan afsnoepen.

De investeringen van WBC komen na een lange periode waarin het bedrijf een overnameprooi voor andere zuivelondernemingen leek. Coöperatie Murray Goulburn deed een mislukte overnamepoging, terwijl ook het Canadese Saputo en andere bedrijven geïnteresseerd leken in overname van WBC. Toen hield het bedrijf zich stil, nu is het bezig met een relatief ambitieus monderniserings- en uitbreidingsprogramma.

Met FrieslandCampina produceert het bedrijf het prebioticum Vivinal-Gos, een ingrediënt voor onder meer kindervoeding.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik krijg wel eens de indruk dat het bij vg boer in de bovenkamer ook wat leeg en kaal is. Wat een leuk uitje trouwens , de hele dag een beetje rondtoeren en kijken waar de vinken vliegen

Of registreer je om te kunnen reageren.