Rundveehouderij

Nieuws

'Allgäuland veroordeeld tot Arla of surseance'

Memmingen – Voor de leveranciers van de Beierse zuivelaar Allgäuland wordt het de komende dagen bij de stemming over de overname door Arla slikken of stikken.

Dat hebben de directies van deze bedrijven aan de vooravond van de stemming duidelijk gemaakt op een gezamenlijke persbijeenkomst in Memmingen.

Als de leveranciers van Allgäuland – gebundeld in zes afzonderlijke coöperaties – tegenstemmen resteert slechts één alternatief: surseance van betaling, zo heette het van de kant van directietopman Paul Ritter en diens collega van Arla Deutschland Torben Olsen.

De voorwaarden die de Scandinavische zuivelreus aan de Beieren stelt zijn desondanks – of juist daarom – hoog. Zo moet van elke Allgäu-coöperatie minimaal 75 procent van de leden instemmen met de overname terwijl de leveranciers zich tot 2015 moeten binden aan het bedrijf. Arla eist verder onder meer een melkplas van minstens 250 miljoen kilo, waarvan 75 miljoen kilo bergweidemelk en/of biologische melk.

Allgäuland als bedrijf staat het mes op de keel omdat de verliezen snel oplopen, namelijk met 1 miljoen euro per maand. De Deense melkveehoudersorganisatie LDM is niet blij met dat gegeven. ”Iedereen weet dat het geld kost om noodlijdende bedrijven weer op de been te helpen; vaak zien de boekhoudingen er ook mooier uit dan de werkelijkheid rechtvaardigt,” aldus voorzitter Kjartan Poulsen. Hij waarschuwt dat de groeistrategie van Arla niet ten koste mag gaan van de melkprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.