Rundveehouderij

Nieuws

Achttien bedrijven moeten nog vaccineren tegen Q-koorts

Den Haag – Achttien melkgeitenbedrijven voldoen nog steeds niet aan de vaccinatie-eis in het kader van bestrijding van Q-koorts. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De 423 melkgeiten- en melkschapenbedrijven in Nederland waren verplicht voor 1 augustus alle dieren te vaccineren tegen Q-koorts. Op 1 augustus bleek 20 procent van de bedrijven nog niet te voldoen aan deze vaccinatieplicht. Het aantal bedrijven dat gevaccineerd is, neemt gestaag toe.
De achttien bedrijven die nog niet gevaccineerd zijn, zijn veertien melkbedrijven en vier opfokbedrijven. De VWA heeft contact met de veehouders en de dierenartsen van deze bedrijven over de reden waarom ze nog niet gevaccineerd hebben.
Bedrijven die voor begin september nog niet gevaccineerd zijn, zullen op kosten van de boer door de VWA worden gevaccineerd.
Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft eerder dit jaar aangegeven de regelgeving in verband met Q-koorts te willen versoepelen, onder voorwaarde dat alle bedrijven tijdig gevaccineerd zijn. Het gaat dan onder andere over het afschaffen van het verbod op bedrijfsontwikkeling in de melkgeitenhouderij.
Bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen en zorgboerderijen hebben tot 1 januari 2012 de tijd om de dieren te vaccineren.

Of registreer je om te kunnen reageren.