Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Weidegang reduceert sterfte in melkveestapels flink

Aarhus - Weidegang reduceert de sterfte van melkveestapels aanzienlijk.

Dat wordt bevestigd door een onderzoek van de landbouwfaculteit van de universiteit van het Deense Aarhus. Bij melkveestapels met geautomatiseerde melkapparatuur is het resultaat het positiefst. Daar constateerden de onderzoekers 54 procent minder uitval onder de koeien in vergelijking met koeien die in de stal blijven. Op bedrijven met gangbare ofwel niet gerobotiseerde melksystemen is het overeenkomstige cijfer 25 procent.

Positief aan de beperking van een de uitval draagt ook de duur van de dagelijkse weidegang bij. Hoe langer, hoe beter. De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek op 391 bedrijven met behulp van centraal opgeslagen digitale informatie en enquêteformulieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kan hier uit geconclodeerd worden, dat het opstal houden van de koeien, hoe economisch (korte termijn) ook op den duur toch duurder uitvalt? Hoe minder uitval hoe minder opfok nodig is en hoe meer jaren er zijn om de opfok kosten terug te verdienen.

 • no-profile-image

  vakantieman

  artikel is gevoed vanuit de wens om de koeien zoveel mogeliijk naar buiten te doen,dit is prachtig maar gezien de ontwikkeling van de bedrijven niet het beeld. Kg melk per vak is straks de maat,en dit kan alleen maar door het bedrijf zo simpel mogelijk aan te sturen.

 • no-profile-image

  Vakantieman. Ik zie niet in waarom de enige goede weg is de Kg melk per VAK. Ik dacht dat we het bij een melkveehouderijbedrijf over een economische eenheid spreken, waarij het gaat om de netto inkomsten per geinvesteerde Euro inclusief arbeid. Zolang uitkomst negatief is, dus meer kosten dan bruto omzet is er structureel iets mis in de exploitatie en moet je je als ondernemer afvragen of een langere levensduur van je productiemiddel (koe) en daarmee een lagere afschrijving per productie jaar niet voordeliger is dan die laatste liter per man? Eén ding is zeker voor de PR van de sector is de koe in de weide beter dan veel melk / man in de tank achter gesloten deuren. Wil je als melkveehouder de slag om de klant winnen, zul je naar de klant moeten luisteren. Onze concurenten in Nieuw zeeland hebben alleen maar weide koeien. stallen ontbreken en zij zijn niet te broerd om dit te gebuken bij het veroveen van de markt alhier.

Of registreer je om te kunnen reageren.