Rundveehouderij

Nieuws

Vijf veehouders geprezen om goede uiergezondheid op bedrijf

Ede – Het uiergezondheidscentrum (Ugcn) heeft vijf veehouders geprezen vanwege hun uitzonderlijke prestaties op het gebied van uiergezondheid.De vijf kregen een prijs tijdens het symposium ’mastitis en antibiotica’.

Van de vijf jaar dat het Uiergezondheidscentrum (Ugcn) de prijs uitreikt, wist familie Oostra in Jellum (Fr.) er al vier in de wacht te slepen. De familie Kotte uit Weerselo (Ov.) deed dat al drie keer. Voor Wim en Anneke Apenhorst uit Doetinchem (Gld) en vof Veldhuis was het de tweede keer op rij dat ze de prijs wonnen. Nieuw in dit gezelschap is familie Snippert uit Losser (Ov.).

De vijf winnaars benadrukken dat vooral rust tijdens het melken belangrijk is voor een goede uiergezondheid. Verder draagt volgens de winnaars goede voeding en hygiene bij in verhogen van de algemene weerstand en verlagen van de infectiedruk.

Alle vijf bedrijven zetten hun koeien droog met antibiotica. Drie van de vijf passen de zogenoemde dubbeltherapie toe. Daarbij wordt de koe drooggezet met antibioticum én wordt een teatsealer (OrbeSeal) gebruikt.

De bedrijven blinken uit in celgetal. De meeste hebben een gemiddeld celgetal (jaarrond) van zo’n 65.000 cellen per milliliter melk. Als er dus ergens selectief drooggezet zou kunnen worden is het op deze bedrijven. De boeren geven echter allen aan dát nog niet aan te durven

Of registreer je om te kunnen reageren.