Rundveehouderij

Nieuws 162 x bekeken 1 reactie

'Verbod melkprijsvergelijking principieel verkeerd en schadelijk'

Berlijn – Het door de Duitse kartelbewaker verordineerde verbod op melkprijsvergelijking is schadelijk voor de melkveehouders en principieel verkeerd.

”Daardoor staat grote onzekerheid. De feitelijke melkprijs zal minder afgeleid zijn van de objectieve raamvoorwaarden en afhankelijker worden van de onderhandelingsbekwaamheid van de afzonderlijke partners.” Dat zegt hoogleraar Hannes Weindlmaier van het Zentralinstitut für Ernährungs- und Lebensmittelforschung van de TU München in een analyse voor de zuivelindustriefederatie Milchindustrie-Verband (MIV).

Weindlmaier voorziet meer onenigheid en discussie tussen melkveehouders en verwerkers, wat naar zijn mening beslist niet gunstig is voor de internationale concurrentiepositie van de Duitse melksector. ”Ik ga er hoe dan ook niet van uit dat de Duitse melkveehouders van deze voor mij volledig onbegrijpelijke maatregel van het Bundeskartellamt profijt trekken,” concludeert de Beierse hoogleraar, die er tevens op wijst dat de melkveehouders nu eenmaal minder goed geïnformeerd kunnen zijn over de markt dan de managers van de verwerkende industrie.

Voor de grootgrutters en andere spelers aan de inkoopzijde speelt het vergelijkingsverbod bovendien geen enkele rol. ”De voedingshandel heeft omvangrijke informatienetwerken, zodat deze het heel goed zonder melkprijsvergelijkingen af kan.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Welke diepere gedachte zit er achter deze uitspraak van het Bundeskartellamt?

Of registreer je om te kunnen reageren.