Rundveehouderij

Nieuws 436 x bekeken

Veel minder visgraat-melkstallen

Stoneleigh - Het aantal visgraatmelkstallen zal tot 2016 met een kwart afnemen terwijl het aantal robotbedrijven verdubbelt. Dat blijkt uit een inventarisatie onder ruim 2.600 Europese melkveehouders, uitgevoerd door de European Dairy Farmers (EDF).

In 2011 werkt 45 procent van de Europese melkveehouders met 40 procent van de koeien in een visgraatmelkstal. In 2016 zal dat nog steeds het meest voorkomende melkstaltype zijn, maar dan melkt nog maar een derde van de bedrijven in een visgraat.

Die melkstallen worden voornamelijk vervangen door melkrobots. In 2016 zal 22 procent van de bedrijven met een automatisch melksysteem (melkrobot) werken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie. De meeste robotmelkers zijn te vinden onder de groep bedrijven met 80-160 koeien (1 of 2 robots). Slechts 5 procent van de bedrijven met meer dan 200 koeien melkt in 2016 met een robots.

Ook het aantal draaimelkstallen zal ongeveer verdubbelen. In 2016 werkt 8 procent van de bedrijven met een carrousel tegen krap 5 procent nu. Draaimelkstallen worden vooral toegepast op bedrijven met meer dan 160 koeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.