Rundveehouderij

Nieuws

Usdec: Amerika kan niet meer zonder zuivelexport

Arlington - De Amerikaanse zuivelsector kan niet meer zonder zuivelexport. In 2010 ging 13 procent van de geproduceerde zuivel de grens over.

Dat meldt de US Dairy Export Council (usdec). "De Verenigde Staten (VS) is niet in staat om deze 13 procent van de jaarlijkse melkproductie zelf te absorberen" , zegt adjunct-directeur Marc Beck. Omdat de melkproductie in de VS toeneemt, en de eigen markt maar langzaam groeit, is de export niet meer weg te denken. Een afnemende buitenlandse vraag zou de kaas-, boter- en melkpoedervoorraden volgens Beck snel laten toenemen.

De usdec noemt China, Rusland, Zuid-Oost Azië, Mexico en het Midden-Oosten als belangrijke groeimarkten. Hoewel de Amerikaanse zuivelindustrie in 2008 en 2009 vooral reageerde op het tekort aan zuivel op de wereldmarkt, moet er nu meer moeite worden gedaan om een sterke positie op de internationale zuivelmarkt te behouden.

De export moet volgens Beck niet langer worden gezien als oplossing voor het overschot aan zuivel. De zuivelindustrie moet anticiperen op de vraag op de wereldmarkt. De vraag naar melkpoeders met toegevoegde waarde gaat volgens de usdec de komende jaren sterk toenemen door vergrijzing van een groot deel van de wereldbevolking. De vraag naar gezonde voeding zou hierdoor stijgen. Daar liggen volgens de usdec kansen voor de Amerikaanse zuivelindustrie. Met voorlichtingscampagnes willen de Amerikanen consumenten wereldwijd informeren over de goede eigenschappen van zuivelingrediënten zoals bijvoorbeeld wei-proteïne.

De Amerikaanse zuivelindustrie kijkt terug op een goede eerste vier maanden van dit jaar. De totale export van zuivel ligt met 403.738 ton 32 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De export van magermelkpoeder steeg met 79 procent naar 145.586 ton, terwijl de export van kaas toenam met 68 procent naar 79.561 ton. Ook wat betreft de export van lactose was sprake van groei. In de eerste vier maanden van dit jaar nam de export van lactose toe met 32 procent naar 98.771.

Of registreer je om te kunnen reageren.