Rundveehouderij

Nieuws 1409 x bekeken

Slurf beste inkuilmethode voor bierbostel

Doetinchem – Recent Duits onderzoek in opdracht van Beuker Vochtrijke Diervoeders toont dat direct inkuilen van bierbostel in de slurf de beste methode is om te besparen op kosten als afname van voederwaarde, arbeid en voerverlies.

In het onderzoek is gekeken naar de kwaliteitsverandering die verschillende bierbostels ondergaan vanaf productie in de brouwerij tot gebruik in de veehouderij. Vanwege de hoge vochtigheid van bierbostel is het risico van bederven bij onvakkundig transport en opslag groot. Het verschil in nutriëntwaarden van bierbostels uit de diverse brouwerijen is gering.
Op het moment dat bierbostel de brouwerij verlaat zijn melkzuurbacteriën al bezig met het fermentatieproces. ”Het inkuilproces is eigenlijk al in volle gang”, aldus Erik Klaessens, verkoopleider van Beuker. Hierbij maken de melkzuurbacteriën onder andere gebruik van het suikerwater wat aanwezig is in de bierbostel. Door toevoeging van melkzuurbacteriën in het brouwproces daalt de PH van bierbostel.
Wanneer bierbostel wordt ingekuild heeft het product een temperatuur tussen de 46° en 57°C. Tijdens het dalen van de temperatuur is bierbostel bij een temperatuur tussen de 20° en 30°C het meest kwetsbaar. Het betreft een vrijwel steriel product dat in deze periode, in combinatie met lucht, gevoelig is voor gisten. Dit is de reden dat bierbostel hygiënisch en luchtdicht ingekuild dient te worden. Dit komt ten goede van de kwaliteit en houdbaarheid van circa zes maanden.
Bierbostel is een zelfconserverend voedermiddel dat verzuurt naar een PH lager dan 4,5 zodat er geen ontwikkeling is van schadelijke micro-organismen. Door de bierbostel in een slurf aan te leveren komt dit ten goede van de kwaliteit en wordt besmetting voorkomen. Bijkomend voordeel van de slurf is de arbeidsbesparing en het voorkomen van lekwater.
Toevoegen van zout tijdens inkuilen heeft vgeen invloed op de kwaliteit en houdbaarheid. Om de gist- en schimmelvorming te beperken is het belangrijk om de kuil pas na vijftien dagen te openen. Vroeger openen kan alleen als er dagelijks een grote voerafname is.

Of registreer je om te kunnen reageren.