Rundveehouderij

Nieuws 164 x bekeken

’Rundvleesaanbod neemt sterk toe door ruwvoertekorten’

Berlijn/Brussel – In het najaar kan het in Duitsland, maar ook Frankrijk en België tot noodslachting van rundvee komen vanwege een nijpend tekort aan ruwvoer.

Dat signaal geeft de Duitse bondstopman Gerd Sonnleitner in zijn functie van voorzitter van de Copa, de federatie van Europese bedrijven in de landbouwcoöperatieve verwerkende industrie.

Volgens Sonnleitner is door de droogte in het voorjaar de eerste snee bijna geheel uitgevallen. In Frankrijk wordt ervan uitgegaan dat de helft van de totale ruwvoeropbrengsten dit seizoen uitvallen. Door een groot rundvleesaanbod komen de prijzen onder druk te staan. ”De Europese commissie moet daarom niet aarzelen om maatregelen te nemen waarmee de markt kan worden gestabiliseerd.”

Sonnleitner denkt daarbij aan private opslag en exportrestituties. Tevens pleit hij voor een doorzichtíger waardeketen met meer informatie over de prijzen, prijsverschillen en vleesconsumptiecijfers. Veehouders zouden ook meer mogelijkheden moeten krijgen om samen te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.