Rundveehouderij

Nieuws 212 x bekeken

Rechter wijst hogere vergoeding Q-koorts af

Den Haag – Geitenhouders van wie de geiten zijn geruimd in verband met Q-koorts, hebben geen recht op vergoeding van de vervolgschade.

Dat heeft het College van Beroep uitgesproken in een procedure die door ongeveer veertig geiten- en schapenhouders was aangespannen.

De rechter zegt dat de vervolgschade behoort tot het normale bedrijfsrisico. ”Aan economische activiteiten die betrekking hebben op dierlijke producten kleeft nu eenmaal een objectief voorzienbaar risico van ziekten”, zegt het College van Beroep in een verklaring.

De geitenhouders betoogden bij de rechter dat de Q-koortsepidemie uit de hand is gelopen, omdat de overheid de bestrijding van de ziekte te lang op haar beloop heeft gelaten. Er waren sinds 2005 voldoende signalen, dat een probleem met de volksgezondheid zou kunnen ontstaan.

De rechter zegt dat dit voor het ministerie echter geen reden hoefde te zijn een ruimere vergoedingsregeling in te stellen. De overheid had volgens de rechter daadkrachtiger kunnen optreden, maar er was geen sprake van ’dusdanig talmen (...) dat dit tot uitdrukking dient te komen in het vergoeden van alle vervolgschade.”

De overheid is gekomen tot een algemene vergoeding van honderd euro per geit, een vergoeding die destijds ook met LTO Nederland is besproken. Volgens de rechter is die vergoeding niet onredelijk laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.