Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Rabo VS moet boete Vreba-Hoff betalen

Lansing – De Rabobank in de Verenigde Staten, Rabo Agrifinance, moet een boete van 100.000 dollar (70.313 euro) betalen aan de staat Michigan voor overtreding van milieuregels door Vreba-Hoff.

De helft van de boete is al betaald, de andere 50.000 dollar moet worden betaald zodra de mega-melkveebedrijven worden verkocht.

Bovendien moet de bank maatregelen nemen om nieuwe overtreding van de milieuregels te voorkomen en diverse mestopslagen leeg laten halen, aanpassen of sluiten.

Dit zijn de staat Michigan en Rabo Agrifinance overeengekomen. De bank zwaait sinds eind vorig jaar de scepter over de mega-melkveebedrijven Vreba-Hoff I en II en Waldron Dairy in de staat Michigan. De bedrijven waren eigendom van Willy van Bakel en de familie Van der Hoff.

De boete is aanzienlijk lager dan het bedrag dat Vreba-Hoff oorspronkelijk aan de staat verschuldigd was. De staat Michigan lijkt op alle mogelijke manieren te willen voorkomen dat de boerderijen weer in handen komen van Van Bakel of bedrijven of personen die aan hem zijn gelieerd. Als die zich aandienen als potentiële kopers moet dat direct worden gemeld. De staat houdt de mogelijkheid open dat dan de oorspronkelijke, veel hogere, boete weer op tafel komt.

Rabo Agrifinance had in oktober een claim ingediend van ruim 55,7 miljoen dollar tegen Vreba-Hoff omdat de betalingsverplichtingen al geruime tijd niet waren nagekomen. Ook lukte het Vreba-Hoff niet om de milieuproblemen op mega-melkveebedrijven tijdig op te lossen. Nog voor de rechter uitspraak kon doen in de zaak werden de melkveebedrijven overgedragen aan Rabo Agrifinance.

De melkveebedrijven hadden samen een capaciteit van 8.000 koeien. Daar waren er eind vorig jaar nog circa 3.000 van over. De resterende koeien zijn toen ondergebracht op één boerderij, twee andere megabedrijven staan sindsdien leeg.

De bank is bezig met het opstellen van een marketingplan voor verkoop van de mega-melkveebedrijven in de VS.

Eén reactie

  • no-profile-image

    De staat michigan houdt de mogelijkheid open dat de hogere boete weer op tafel komt als van bakel of zijn handlangers de bedrijven in hudson terugkopen. Deze maatregel is veel te zacht.De staat michigan moet dan de overschrijving van de milleuvergunning weigeren aan van bakel of zijn konsoorten,en willy van bakel op de rooster leggen met de vraag waar hij dat geld vandaan haalt.Om dat geld daarna aan zijn talrijke slachtoffers terug te geven en hem daarna vooraltijd de U.S.A.uitzetten.Willy van bakel heeft al meer dan genoeg ellende veroorzaakt bij ontelbare families.Hij is al tien jaar iedereen aan het voorliegen en financieel aan het plukken.Hij heeft nooit de intentie gehad om eerlijk te handelen,dit moet ophouden.Ook de oppositie groepen zijn door zijn wanbeleid in hudson zo sterk geworden,en maken de milleuregels voor de andere bedrijven overdreven streng.

Of registreer je om te kunnen reageren.