Rundveehouderij

Nieuws

Onbedrukte rieten zorgen voor uitsluiting van stamboekwaardige dieren

Arnhem - Nakomelingen van drie Ponsstar-stieren (Chairman, Endeavour en Starbright) worden door CRV niet meer geregistreerd. Er zijn namelijk twijfels over de correctheid van de afstamming na gebruik van onbedrukte rietjes sperma.

Volgens Jos Buiting, manager stamboekzaken van CRV, zijn er onbedrukte spermarietjes aangetroffen in stikstofvaten bij verschilende veehouders. CRV-inseminatoren hebben de koeien geïnsemineerd en de stier opgegeven die de veehouder zei. Het stamboek registreert dit, maar het geboren kalf zal niet opgenomen worden in het stamboek maar als zogenaamd “C dier” worden opgenomen. Na geboorte van het kalf kan het dier weer “S dier”(Stamboek) dier worden als het op DNA is onderzocht. Deze procedure met onbedrukte rieten geld voor alle KI’s en inseminaties. Buiting: ,,De VWA kan nagaan of en welke fouten er zijn gemaakt tijdens de productie van de rieten. Wij hebben de taak om de veehouders te informeren.”

Arjan Pons, eigenaar van de stieren, zegt officieel nergens van in kennis te zijn gesteld. "Van alle KI stieren wordt DNA afgenomen voordat de stieren een KI code krijgen. Vervolgens worden de Ponsstar stieren naar KI de Toekomst gebracht waar het sperma wordt gewonnen. Ook dat sperma wordt gecontroleerd op DNA. Vervolgens verkopen wij het sperma weer. Ik weet niet waarom de registratie van deze drie stieren wordt ingetrokken. Het stamboek moet conform PVE regels een steekproef nemen bij kalveren of de dieren een correcte afstamming hebben. Alle nakomelingen van Ponsstar stieren voldeden aan de wettelijke vereisten en het bevreemd mij nu dat stamboek of PVE mij niet heeft geïnformeerd over mogelijke onjuistheden. Ik krijg het verhaal te horen dat de rietjes met sperma niet voldeden aan de wettelijke eisen en dat het DNA van het sperma niet overeen kwam met de door mij opgegeven stier. Ik heb mijn twijfels over de handelswijze om de correctheid van de rietjes controleren. Want wie heeft die steekproef uitgevoerd? Wie weet waar de rietjes sperma in het vat zitten? Kortom veel vragen, maar nog geen duidelijkheid voor mij.”

Volgens Ben Meijerink, eigenaar van KI de Toekomst, is het betreffende sperma niet bij hem ingevroren. Ook KI Samen trof bij veehouders rietjes aan van Ponsstarstieren die afweken van de reguliere. KI Samen heeft een aantal stieren op de kaart van het Ponsstar bedrijf en verwonderde zich over de onbedrukte rieten die door Pons verkocht waren. Naar aanleiding hiervan besloot KI Samen de inseminaties van rieten zonder opdruk niet te registreren omdat de afstamming niet gecontroleerd kan worden. Een bijkomend probleem voor KI Samen is ook dat er een naam van een stier werd genoemd die bij hun op de stierenkaart staat. De blanco rieten werden voor veel minder geld aangeboden.

In totaal zijn enkele tientallen veehouders aangeschreven door CRV over deze problematiek. Mogelijk zijn er nog meer veehouders die blanco rieten in het vat hebben.

Volgens FHRS-voorzitter Dirk Endendijk maakt CRV in deze zaak misbruik van haar bevoegdheden. "CRV heeft niet op te treden als politie-agent. Het is een service-organisatie die stamboekgegevens registreert. En EU-richtlijnen voor het aantal steekproeven om de afstamming te controleren. Bij twijfel aan de afstamming neem je een grotere steekproef. Daar heeft geen boer problemen mee, zo handelen wij ook.’’

Maar dat CRV nu zo optreedt verwondert de FHRS-voorzitter niet. "CRV heeft groot commercieel belang, de blanco rieten werden naar verluid aangeboden voor 3 euro per stuk. Daar kan haar dochter CR-Delta niet mee concurreren.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.