Rundveehouderij

Nieuws

Natuurweide wil norm weidegang aanscherpen

Driebergen – De Natuurweide wil de norm voor weidegang op biologische melkveebedrijven aanscherpen. Dat meldt de vereniging van biologische melkveehouders in haar ledenblad de Natuurweidekrant.

Voorstel is om alle soorten vee minimaal 180 dagen, 8 uur per dag, weidegang te bieden. De voeropname moet voor minimaal 60 procent uit de weide komen. Omdat niet alle biologische melkveehouders aan deze laatsgenoemde norm kunnen voldoen, wordt een overgangstermijn van acht jaar genoemd.

De Campina-regel voor weidegang is momenteel minimaal 120 dagen, 6 uur per dag. In de Europese regels wordt volgens de Natuurweide niet gesproken over een aantal dagen, maar wel over weersomstandigheden, beschikbaarheid van grond et cetera. Met het voorstel wil de organisatie de Europese regels concreter interpreteren.

De Natuurweide streeft er naar om tijdens de ledenvergadering in maart 2012 een definitief besluit te nemen, om vervolgens naar controleorganisatie SKAL te kunnen stappen. Wageningen Universiteit onderzoekt momenteel de weidegang in de biologische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.