Rundveehouderij

Nieuws 321 x bekeken

NVO: genomics maakt verwachting niet waar

Grashoek – De voorspelling van de fokwaarde van stieren is bij genomics niet altijd beter dan de traditionele manier van beoordelen op basis van de prestaties van dochters.

Dat zegt de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) na een eerste analyse op basis van de genomische fokwaarde en de fokwaarde op basis van prestaties van dochters.

Jos Hooijer, voorzitter van de NVO, zegt dat de fokwaarde van stieren op basis van genomics gemiddeld gesproken misschien wel een goede voorspelling geeft, maar omdat er individuele uitschieters naar beneden en naar boven zijn is de voorspelling op het niveau van één stier lang niet altijd zo betrouwbaar als gesuggereerd. Zeker waar het gaat om stieren met een fokwaarde met een betrouwbaarheid van 70 procent, kun je er niet te veel peil op trekken, vindt Hooijer.

Roel Veerkamp van de stichting Genetische Evaluatie Stieren vraagt zich af wat de NVO beoogt met de publicatie van de analyse. ”Toen ik het las, dacht ik: wat is nu het punt? We weten dat de betrouwbaarheid laag is. Maar zelfs al heb je 100 procent betrouwbaarheid van de fokwaarde, dan nog kan het bij een stier alle kanten op gaan.” Veerkamp zegt dat gedegen technische analyses nodig zijn om de voorspellingen te analyseren. ”Ik ben de eerste om te zeggen, dat we hier mee moeten ophouden, als het niets oplevert. Maar daar zie ik geen aanleiding voor.”

Hooijer, zelf commercieel actief bij KI Samen, zegt dat zijn bedrijf de stieren wel test op basis van hun erfelijk materiaal (genomics). ”Maar wij gebruiken die gegevens niet commercieel, omdat we wel zeker willen zijn van wat we beloven.

Of registreer je om te kunnen reageren.