Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

LTO: geen rol voor coöperaties in beperken bedrijfsrisico’s leden

Oosterhout – LTO ziet geen rol weggelegd voor coöperaties in het afdekken van bedrijfsrisico’s van leden. Dat zei Kees Romijn van de LTO-vakgroep melkveehouderij tijdens de presentatie van de melkprijsvergelijking in Oosterhout.

”Dat marktrisico kun je voor je leden niet dragen”, aldus Romijn. ”Dan zou je als coöperatie een greep in de kas moeten doen.”

Het afdekken van financiële risico’s op de termijnmarkt vindt hij de moeite waard om te onderzoeken, maar hij benadrukt dat er een groot volume melk over de spotmarkt moet worden verhandeld, voordat een termijnmarkt goed werkt.

De melkveehouderij staat richting 2015 volgens Romijn voor een enorme uitdaging. Ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op, terwijl tegelijk ook de maatschappij zich steeds nadrukkelijker met de sector gaat bemoeien. Hij geeft aan dat een melkveehouder ook als individu oog moet hebben voor waar zijn melk naartoe gaat.

Coöperaties doen er volgens hem goed aan om marktsignalen zo goed mogelijk door te vertalen naar leden, zodat daarop kan worden geanticipeerd. Hij noemt als voorbeeld duurzaamheidsapsecten. ”Toegevoegde waarde betaalt zich uit.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  KEES ROMIJN Van het L.T.O.ziet geen rol voor de coöperaties
  om de markt risico's af te dekken.
  Waarom denkt mijnheer Romijn dan, dat de boeren een coöperatie hebben opgericht,. En een vakorganisatie..?????
  Om betere prijzen voor de producten, en een goede konstante afzetmarkt,
  NIET OM AAN HET INFUUS VAN DE MULTINATIONALE BEDRIJVEN VAN L.T.O./Z.L.T.O TE LIGGEN.

 • no-profile-image

  Correcte zienswijze. Leden hebben invloed op de markt door de hoeveelheid melk die zij produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.