Rundveehouderij

Nieuws

Ieren krijgen nu al quotum-boetes

Dublin – Ierse melkkopers maken zich ernstig zorgen over een dreigende superheffing voor het lopende melkjaar. Glanbia, de grootste melkverwerker van het land, gaat melkveehouders die meer dan 350.000 liter hebben geleverd en over hun quotum heen zijn vanaf eind augustus 20 cent per liter korten op de melkprijs.

Dat is de eerste keer dan Glanbia zo vroeg in het lopende melkjaar een dergelijke maatregel neemt. Ierland kon in het afgelopen melkjaar een superheffing op het nippertje ontlopen. Sindsdien ligt de melkproductie opnieuw fors boven die van een jaar geleden, hoewel de laatste weken wel van een afvlakking sprake is.

Volgens de laatste schattingen van het ministerie van landbouw in Dublin zit Ierland inmiddels gecorrigeerd voor het botervetgehalte 4,9 procent boven het nationale quotum.

Of registreer je om te kunnen reageren.