Rundveehouderij

Nieuws 197 x bekeken

Helft bedrijven heeft Q-koorts gevaccineerd en geregistreerd

Utrecht – Ongeveer de helft van alle geitenbedrijven heeft inmiddels gevaccineerd en geregistreerd voor Q-koorts. Volgens de VWA gaat een deel van de bedrijven de deadline van 1 augustus echter niet redden.

De vaccinaties tegen Q-koorts op de melkschapen- en melkgeitenbedrijven moeten dit jaar voor 1 augustus uitgevoerd zijn en geregistreerd in de Centrale Database. Dat houdt in: alle dieren ouder dan drie maanden, inclusief de dieren met een levenslang fokverbod, vaccineren en registreren.
Volgens een woordvoerder van de VWA heeft op dit moment de helft van alle bedrijven alle dieren tweemaal gevaccineerd (met een tussenperiode van drie weken) en de vaccinatie officieel geregistreerd in de database. ”Alleen dan is de registratie geldig” volgens de VWA.

Naar verwachting rondt het merendeel van de veehouders de twee vaccinatierondes en de registratie ervan deze week af. ”Toch verwachten we bij de VWA dat een deel van de bedrijven de deadline niet redt”, volgens de woorvoerder. Vanaf dinsdag 2 augustus kunnen alle bedrijven een bedrijfscontrole van de VWA verwachten. De VWA heeft hiervoor een speciaal team in het leven geroepen. Als bij de controle blijkt dat er nog niet is gevaccineerd kan er een geldboete worden opgelegd. Als blijkt dat de vaccinaties wel zijn uitgevoerd maar dat het nog niet is geregisteerd krijgen de veehouders nog een paar dagen de tijd om dit te doen. De hoogte van de geldboete is nog niet bekend. Bedrijven die worden gecontroleerd worden drie weken na de controle nogmaals gecontroleerd.

Jeanette van de Ven, voorzitter van de vakgroep LTO Melkgeitenhouderij verwacht dat de meeste geitenhouders de deadline van 1 augustus wel halen. ”Dat slechts de helft van de bedrijven nu klaar zijn met vaccineren en registeren lijkt weinig, maar op dit moment zijn nog veel bedrijven aan het vaccineren. Dit zijn bedrijven die pas in juli zijn begonnen met de vaccinatie om de opfok mee te kunnen nemen” zegt van de Ven.

De vakgroepvoorzitter merkt vrijwel geen weerstand van veehouders in verband met de verplichte vaccinatie. Wel krijgt van de Ven veel vragen over de kosten van het vaccin. Het is een duur vaccin en kosten voor bedrijven lopen hierdoor in de duizenden euro’s per jaar. ”Op dit moment is er geen extra financiële steun, maar geitenhouders kunnen bijvoorbeeld wel afspraken maken met de dierenarts om de kosten iets te drukken” zegt van de Ven. ”Een doses van het vaccin kost € 2.60. Dat is exclusief de btw en de dierenartskosten. Je kan je voorstellen dat de kosten voor een bedrijf flink kan oplopen” zegt van de Ven.

Of registreer je om te kunnen reageren.