Rundveehouderij

Nieuws

Groen licht voor ruimen dassen in Engeland

Londen – De Britse minister voor milieu en plattelandszaken Caroline Spelman wil het licht op groen zetten voor het ruimen van dassen in de strijd tegen runder-tbc.

Spelman last echter opnieuw een inspraakronde in waardoor het feitelijke ruimen van de beschermde diersoort niet voor half volgend jaar zal kunnen beginnen.

Spelman heeft daarmee na jaren discussie en weifelen van haar voorgangers in ieder geval een knoop doorgehakt. ”Deze verschrikkelijke ziekte wordt alleen maar erger en we moeten de verwoestende gevolgen die het heeft voor boeren en plattelandsgemeenschappen aanpakken. Daarnaast zijn er ook de gevolgen voor de belastingbetaler. Runder-tbc zal ons in de komende tien jaar alleen al in Engeland 1,1 miljard kosten als we niet meer actie ondernemen. Eerst moeten we de verdere verspreiding tot staan brengen, dan moeten we het onder controle krijgen en uiteindelijk moeten we het uitroeien.”

Spelman is ’sterk van plan ruimen in beperkte gebieden toe te staan’ maar geeft nog geen feitelijke toestemming. Eerst wil ze nog eens de mening horen van alle ’sleutelfiguren’ over de voorgestelde richtlijnen en voorwaarden waaronder de natuurorganisatie Natural England het ruimen uit zou moeten voeren. Die inspraak moet in september afgerond zijn waarna de minister een besluit zal nemen. Ze deelt nu echter al vast mee ’dat de inspraak meer gaat over de invulling dan over het besluit zelf’. De minister acht ruimen van dassen de enige haalbare optie ’omdat een bruikbaar vaccin nog ver achter de horizon verscholen is’.

De dierenbescherming RSPCA is zwaar teleurgesteld en spreekt van een ’zwarte dag’ voor de dassen. Volgens een woordvoerder ’druist dit besluit in tegen de wetenschappelijke bewijzen dat ruimen weinig zal bijdragen aan het terugdringen van de ziekte op de lange termijn en de zaken in sommige gebieden zelfs erger kan maken’. De dierenbescherming denkt dat het vaccineren van de dassen in combinatie met striktere regels voor vee en veetransport beter zullen werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.