Rundveehouderij

Nieuws

Goedkeuring overname Milko door Arla niet op korte termijn

Stockholm - De kartelwaakhond van Zweden is niet van plan de overname van het noodlijdende zuivelbedrijf Milko door Arla Foods op korte termijn goed te keuren.

Eerst zal een diepgaand onderzoek worden ingesteld naar de gevolgen voor de markt. Dit onderzoek kan mogelijk drie maanden in beslag gaan nemen. Dat heeft de kartelbeaker, Konkurrensverket, vandaag meegedeeld. De hoop op een snelle besluitvorming, waarop niet alleen door Milko maar ook door boerenfederatie LRF is aangedrongen, is daarmee van de baan. Volgens Konkurrensverket kan de overname leiden tot hogere prijzen, een kleiner aanbod en/of een lagere kwaliteit van de zuivelproducten.

De fusie werd op 22 juni door de partners aangekondigd. Er zijn echter door zowel afnemers als concurrenten van Milko en Arla bezwaren ingediend bij de kartelbewaker. Eén van de concurrerende zuivelconcerns, Skånemejerier, heeft zijn kritiek ook openbaar gemaakt. Skånemejerier zegt een 'een enorme en onherroepelijke verandering van de concurrentieverhoudingen op de Zweedse zuivelmarkt' te voorzien als de bundeling wordt goedgekeurd. "Arla’s dominantie wordt daardoor verder versterkt." Tevens zegt Skånemejerier dat niet alleen Arla in de markt is voor de inlijving van Milko. "Een naam die wordt genoemd is het Noorse Orkla," aldus Skånemejerier, dat voorts aantekent dat àls de zaak wordt goedgekeurd in ieder geval voorwaarden moeten worden gesteld, bijvoorbeeld dat de overschotsmelk van Arla door het concern wordt verkocht aan de andere zuivelcoöperaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.