Rundveehouderij

Nieuws 180 x bekeken 1 reactie

Goed jaar voor melkveehouders

Oosterhout - Voor de melkveehouders belooft 2011 een goed jaar worden. Na het rampjaar 2009 ontvingen ze vorig jaar al betere prijzen voor hun melk en ook dit jaar liggen die op een hoog niveau. In mei was de gemiddelde melkprijs zelfs hoger dan in mei 2008 en de prijs was in jaren niet zo hoog geweest.

Dat blijkt uit de jaarlijkse internationale melkprijsvergelijking van LTO-Nederland. Bij FrieslandCampina waren de melkprijzen vorig jaar 25 procent hoger dan een jaar eerder.

De Nederlandse melkveehouders profiteren met de zuivelindustrie van de groei van de internationale zuivelmarkt. Nederland exporteert 60 procent van de melkproductie, vooral in de vorm van kaas.

Vorig jaar kwam die markt in herstel, vooral door de voortdurende vraag van opkomende economieën als China, India en Brazilië. De groeiende welvaart gaat daar gepaard met veranderingen in het eetpatroon en daar speelt de industrie op in. Een vijfde deel van de totale melkplas gaat naar landen buiten de Europese Unie.

De Nederlandse melkveehouders worden steeds meer afhankelijk van internationale ontwikkelingen die ze niet in de hand hebben, zoals bijvoorbeeld schommelingen in de valutakoersen.

Als gevolg van de hervorming van het zuivelbeleid van de Europese Unie hebben ze sinds 2007 te maken met grotere marktwerking, die een grote weerslag heeft op hun inkomens. In 2007 en 2008 was dat aangenaam voor de Nederlandse boeren, want de melkprijzen gingen hard omhoog. In 2009 kregen ze de keerzijde van de medaille te zien, maar vorig jaar was een jaar van herstel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    de kosten van voer, energie, etc. gaan ook omhoog dus deze
    melkprijs is echt wel nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.