Rundveehouderij

Nieuws 262 x bekeken 3 reacties

Gibo: goed eerste halfjaar voor melkveehouders

Arnhem - Melkveehouders in Nederland hebben in de eerste helft van 2011 ruim 32.000 euro meer beschikbaar voor privé, aflossing en reservering, dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is vooral een gevolg van hogere opbrengsten voor melk. Dat meldt accountantsbureau Gibo.

De voorschotprijs voor melk steeg met 6,5 cent per kilo en de nabetaling lag 1,8 cent hoger. De opbrengst uit verkoop en aankoop van vee steeg met 0,6 cent per kilo melk. Per kilo melk stegen de totale directe ontvangsten met 8,9 cent.

De totale directe uitgaven zijn met 2,9 cent gestegen. De voerkosten stegen met 2,15 cent per kilo. Deze stijging van 35,7 procent is een gevolg van hogere prijzen voor krachtvoer, bijproducten, ruwvoer en de extra aankoop van ruwvoer. Ook de gewaskosten stegen met ruim 32 procent door hogere kunstmest- en zaaizaadprijzen.

Het bruto overschot steeg met 8,6 cent naar 25,3 cent per kilo melk. Op bedrijfsniveau steeg het bruto overschot met ruim 35.000 euro, maar deze stijging is vertekend doordat de toeslagrechten over 2010 na 1 januari 2011 zijn uitbetaald. De geldstroom zou bij eenzelfde uitbetaaltijdstip uitkomen op 21,9 cent per kilo. Deze gecorrigeerde geldstoom is 1 cent lager dan in het eerste zeer goede half jaar van 2009.

De halfjaarcijfers 2011 zijn tot stand gekomen na analyse van de perioderesultaten van 200 melkveebedrijven. Ook dit keer was de spreiding in resultaten groot. Het verschil tussen de 25 procent bedrijven met het hoogste bruto overschot en de 25 procent bedrijven met het laagste bruto overschot is 7 cent per kilo melk. Na aflossing en rente loopt dat verschil op tot 11 cent per kilo melk.

Zie: Resultaten melkveehouderij eerste halfjaar (pdf)

Laatste reacties

  • no-profile-image

    moet je een boekhoudkantoor dat 7 cent aan opbrengsten die toegerekend moeten worden aan het vorig boekjaar maar nu in het resultaat meegerekend worden nog serieus nemen?

  • no-profile-image

    De meesten zullen blij zijn als alle facturen weer betaald kunnen worden....

  • no-profile-image

    Ook hier weer: verschil tussen eigenaren en pachters.

Of registreer je om te kunnen reageren.