Rundveehouderij

Nieuws 195 x bekeken

Geen blauwtongvrije status zonder extra akkoorden

Den Haag – Voordat de blauwtongvrije status door Nederland wordt aangevraagd moeten er akkoorden zijn gesloten met een aantal niet-blauwtongvrije landen.Tot deze conclusie zijn het landbouwministerie en sectorpartijen gekomen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van ELI.

Gisteren en vandaag vergadert Scofca (het Permanent Comité voor de Voedselveiligheid en Diergezondheid van de Europese Unie) in Brussel. Nederlandse vertegenwoordigers presenteren de resultaten van het monitoringsprogramma, waaruit blijkt twee jaar lang geen blauwtongvirus is opgedoken. Als de resultaten worden geaccepteerd staat theoretisch niets de aanvraag van een blauwtongvrije status nog in de weg.

Maar een blauwtongvrije status voor Nederland heeft naast voordelen voor de export, ook nadelen voor de import van dieren.

Jaarlijks importeert Nederland ruim 800.000 kalveren, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland afkomstig is. Een blauwtongtest kost in Nederland ongeveer 35 euro per dier. De financiële gevolgen van een blauwtongvrije status zouden voor de kalverhandel dan ook enorm zijn.

De woordvoerder geeft aan dat er op dit moment met verschillende lidstaten overleg wordt gevoerd over bilaterale akkoorden. Wat deze akkoorden precies gaan inhouden, is nog niet bekend. Daarbij is het afwachten hoeveel tijd het sluiten van de akkoorden gaat kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.