Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra claimt exclusief recht op benaming vintage voor kaas

Auckland – Kaasmakers in Nieuw-Zeeland mogen de generiek klinkende benaming vintage niet gebruiken om oude kaas mee aan te duiden. Tot deze ontdekking kwamen Nieuw-Zeelandse boerenkaasmakers in de voorbije weken.

Volgens zuivelconcern Fonterra is de benaming vintage – wat staat voor oud, gerijpt – al sinds 1964 een exclusieve en wettelijk gedeponeerde productaanduiding is van haar producten.
Fonterra heeft blijkbaar haar recht op het exclusieve gebruik van deze benaming nooit actief verdedigd tegenover boerenkaasmakers in Nieuw-Zeeland, want deze bedrijfjes hebben jarenlang vintage Gouda of Cheddar geproduceerd en verkocht.
Nu echter bijt Fonterra van zich af. Dit jaar zijn de boeren aangeschreven door de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant en gemaand te stoppen met het gebruik van het woord vintage op hun kazen.
De kaasboeren tonen zich onthutst over het bericht, maar voorzitter Mike Carey van de Specialist Cheesemakers Association (de organisatie van kleine kaasmakers) vreest dat ze zich toch bij de situatie moeten neerleggen. Anderen zijn minder berustend, maar vragen zich wel af of ze de middelen hebben om een succesvolle juridische procedure tegen gigant Fonterra te kunnen aangaan. Het zal hoe dan ook een zware dobber worden in Nieuw-Zeeland, want in de jaren negentig van de vorige eeuw dolf een Australische bedrijf op dit punt al eens het onderspit tegen Fonterra.

Of registreer je om te kunnen reageren.