Rundveehouderij

Nieuws 299 x bekeken

Fenegriek in kaas geen risico volksgezondheid

Amersfoort – De fenegriek die bij de productie van een aantal kaassoorten in Nederland wordt gebruikt vormt geen risico voor de volksgezondheid.

Door verwarming van het kruid worden eventueel aanwezige schadelijke bacteriën gedood. Dat is de boodschap van diverse kaasproducenten in het land.

Deze week werd bekend dat het fenegriekzaad, dat mogelijk de oorzaak is van de Ehec-besmettingen in Duitsland en Frankrijk, wijd verbreid is. Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa is de oorspronkelijke lading van 15.000 kilo uit Egypte via een Duitse importeur in veel meer landen terecht gekomen, dan aanvankelijk werd vermoed.

”Ja, we produceren een kaassoort met daarin fenegriek”, vertelt een woordvoerder van FrieslandCampina. ”Maar door de fenegriek minimaal 30 minuten op 80 graden te verhitten worden alle aanwezige micro-organismen gedood. Daarnaast worden de producten extra getest.” Genoemde maatregelen sluiten volgens de woordvoerder elk risico uit.

Ook kaasproducenten Klaverkaas en CZ Rouveen gebruiken fenegriek bij de productie van een aantal kazen. Marcel Klaver van Klaverkaas laat weten dat de fenegriek voor gebruik wordt gekookt. ”Alle kruiden worden boven de 72 graden verhit, voor tenminste tien minuten.” Ook Ben Wevers, directeur van CZ Rouveen, geeft aan dat de gebruikte fenegriek wordt gekookt.  ”Hierdoor worden eventueel aanwezige bacteriën sowieso gedood. Daarbij wordt uit voorzorg elke partij geproduceerde kaas gecontroleerd.”

Of registreer je om te kunnen reageren.