Rundveehouderij

Nieuws 770 x bekeken

Export van kaas naar Rusland fors toegenomen

Zoetermeer – De export van Nederlandse kaas naar Rusland is in de eerste vier maanden van 2011 fors gestegen. Het volume nam toe met 78 procent naar 10.759 ton kaas (6 procent). De exportwaarde steeg met 122 procent naar ruim 45 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel.

In totaal voerde Nederland in de eerste vier maanden van 2011 179.625 ton kaas uit. Het gaat om een daling van 6,8 procent ten opzichte van vorig jaar.

Belangrijkste exportbestemming is nog steeds Duitsland (33 procent), hoewel het volume daalde met 13 procent naar 59.315 ton. Het land wordt gevolgd door Frankrijk dat goed is voor 12 procent van de kaasexport.

De kaasproductie is in de eerste vijf maanden van dit jaar ten opzichte van 2010 toegenomen met 1,1 procent. De verwerking van melk tot boter is afgenomen met 9,8 procent. Ook de productie van magermelkpoeder en niet-magermelkpoeder ligt met respectievelijk 7,6 en 3 procent lager dan een jaar eerder.

Hoewel export in volume, uitgezonderd magermelkpoeder, is afgenomen, is de totale exportwaarde met 4,2 procent gestegen naar meer dan 1,5 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.