Rundveehouderij

Nieuws 228 x bekeken

ELI: geitenhouders enten te traag tegen Q-koorts

Den Haag – Slechts 32 procent van de melkgeitenhouders heeft tot nu toe voldaan aan de vaccinatieplicht voor Q-koorts. Dat meldt het ministerie van landbouw. Alle professionele bedrijven moeten voor 1 augustus zijn gevaccineerd tegen Q-koorts.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en minister Edith Schippers van volksgezondheid maken zich ernstig zorgen over het tempo waarin geitenhouders hun veestapel vaccineren. De bewindslieden denken er aan de Q-koortsmaatregelen pas te versoepelen als alle geitenbedrijven zijn gevaccineerd.

Voorzitter  Jeannette van de Ven van de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO Nederland maakt zich nog geen zorgen over de vaccinatiegraad. ”Veel geitenhouders zullen zo laat mogelijk vaccineren, omdat de nieuwe aanfok dan ook mee gevaccineerd kan worden.” De jonge geiten moeten een bepaalde leeftijd hebben voordat ze gevaccineerd mogen worden. ”Geitenhouders willen zeker vaccineren tegen Q-koorts. Ze zien de noodzaak er zeker van in, ook al hoor ik wel wat commentaar op de prijs van het vaccin. Een dosis kost € 2,70 per geit, exclusief dierenartskosten”, legt Van de Ven uit. LTO meldt dat er veel vaccin is uitgeleverd aan dierenartsen. ”Mogelijk zijn de dieren al wel gevaccineerd, maar is dit nog niet in de administratie opgenomen.”

Bedrijven die niet voor 1 augustus zijn gevaccineerd krijgen te maken met bestuursdwang van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). In dat geval worden de dieren gevaccineerd door mensen van de VWA. De kosten hiervan kunnen voor een bedrijf met duizend dieren oplopen naar 7.000 euro.

Het ministerie is van plan de Q-koortsmaatregelen te versoepelen, na advies van het deskundigenberaad. De mest- en hygiënemaatregelen en het uitbreidingsverbod voor geitenbedrijven worden dan versoepeld. De afschermingsplicht voor gelammerde dieren komt helemaal te vervallen.

Bij bedrijven met een publieksfunctie heeft 14 procent gevaccineerd tegen Q-koorts. Voor houderijen met een publieksfunctie ligt de einddatum op 1 januari.

Of registreer je om te kunnen reageren.