Rundveehouderij

Nieuws

DairyAmerica neemt deel aan Fonterra-veiling

Auckland – DairyAmerica, een samenwerking tussen vier Amerikaanse zuivelcoöperaties, gaat vanaf 4 oktober dit jaar mageremelkpoeder aanbieden op de internetveiling (Global Dairy Trade) van Fonterra. Dat meldt het Global Dairy Trade platform. Het gaat om de eerste partij die naast Fonterra deelneemt aan de tweemaandelijks zuivelveiling.

DairyAmerica is goed voor ongeveer 45 procent van het geproduceerde mageremelkpoeder in Amerika. Volgens de New Zealand Herald gaat het om een volume van zo’n 176.000 ton.

Bij de lancering van het platform in juli 2008 was voorzien dat na verloop van tijd ook andere zuivelproducenten, naast Fonterra, gebruik van de veiling zouden gaan maken. Doel van het toelaten van externe producenten op de veiling is om de volumes te vergroten en daarmee de betrouwbaarheid van de prijzen verbeteren. Grote spelers op de zuivelmarkt zoals FrieslandCampina en Arla in Europa, DairyAmerica in de Verenigde Staten en Murray Goulburn in Australië, hebben dit jaar meegedacht over de marktregels waaraan deelnemende partijen moeten voldoen. Afgelopen week zijn deze nieuwe marktregels gepubliceerd. DairyAmerica is nu de eerste partij die naast Fonterra product gaat verkopen.

FrieslandCampina laat weten nu nog geen reden te zien om op de veiling te gaan verkopen. ”We zijn een netto-koper”, aldus een woordvoerder. Daar liggen voornamelijk de belangen van FrieslandCampina wat betreft de Fonterra-veiling. Melkpoeder met toegevoegde waarde verkoopt de FrieslandCampina rechtstreeks aan de klant. Overig melkpoeders worden via handelsonderneming Hoogwegt op de markt gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.