Rundveehouderij

Nieuws 404 x bekeken

DOC Kaas stijgt met stip op ranglijst LTO

Oosterhout - De Nederlandse zuivelbedrijven FrieslandCampina en DOC Kaas zijn met stip gestegen in de internationale melkprijsvergelijking, die de belangenorganisatie LTO Nederland elk jaar maakt.

De Finse coöperatie Hämeenlinnan bleef onbedreigd deze hitparade aanvoeren met een prijs van 39,07 euro per 100 liter melk die de boeren aanleveren. FrieslandCampina steeg van plaats 9 naar plaats 4, DOC Kaas van 14 naar 5.

Bij FrieslandCampina steeg de gemiddelde prijs vorig jaar met 25 procent naar 32,82 euro per 100 kilo. Bij DOC Kaas was dat zelfs 38 procent naar 32,41 euro.

Het verschil in deze prijzen heeft te maken met de manier waarop de coöperaties munt proberen te slaan uit de aangevoerde melk. Zo was de prijsstijging van de Nederlandse marktleider FrieslandCampina onder meer te de danken aan betere martktomstandigheden in Azië en Afrika. Het veel kleinere DOC Kaas profiteerde volop van hogere prijzen voor kaas, room en wei.

Of registreer je om te kunnen reageren.