Rundveehouderij

Nieuws 413 x bekeken

Concurrenten beklagen zich over marktpositie Fonterra

Auckland – Concurrenten van het Nieuw-Zeelandse Fonterra klagen over de hoge melkprijs die de zuivelonderneming uitbetaalt. Andere zuivelondernemingen zouden op deze manier geen kans krijgen op de Nieuw-Zeelandse zuivelmarkt.

Fonterra is zich van geen kwaad bewust. De zuivelonderneming laat weten nu eenmaal het beste in staat te zijn om melk maximaal te verwaarden. Ook andere Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijven als Tatua en Westland, zijn volgens Fonterra in staat om hun leden een competitieve melkprijs te betalen.

Vooral Nieuw-Zeelandse zuivelondernemingen in buitenlandse handen zouden zich volgens Fonterra beklagen. Hun doel is om zoveel mogelijk winst naar het land van herkomst door te sluizen, en dat is volgens Fonterra niet in het belang van de Nieuw-Zeelandse economie.

Sinds het ontstaan van Fonterra in 2001 komt er telkens weer kritiek op de sterke marktpositie van de zuivelgigant. Om nog maar eens duidelijk te maken dat er ruimte is voor concurrentie, heeft Fonterra een rapport laten opstellen door het financiële adviesbureau Compass Lexecon. Uit het rapport blijkt dat de concurrentie op de Nieuw-Zeelandse zuivelmarkt na het ontstaan van Fonterra juist is toegenomen. De verwerkingscapaciteit bij zowel Fonterra als concurrenten is significant toegenomen.

Ook de manier waarop Fonterra zijn melkprijs berekent, op basis van de zuivelprijzen op de wereldmarkt min de kosten van een denkbeeldige concurrent, is volgens het adviesbureau correct.

Of registreer je om te kunnen reageren.