Rundveehouderij

Nieuws

Britten willen contracten in melksector

Londen – De Britse parlementscommissie voor plattelandszaken wil dat melkveehouders een contract krijgen van hun afnemers over de melkprijs.

In het contract moet zwart op wit de melkprijs staan, of moeten de uitgangspunten voor die melkprijs zijn vermeld. ’’Melkveehouders blijven onzekerheid houden over de prijs die ze voor hun melk krijgen, tenzij dit soort contracten verplicht worden”, zegt commissievoorzitter Anne McIntosh.
De commissie doet haar uitspraak in een rapport over de melkplannen van de Europese Commissie. De Britse parlementariërs vinden dat hun eigen ministerie nodig met een actieplan voor de nationale melkveehouderij moet komen. ’’Zonder actie van de overheid gaan meer melkveehouders ten onder. Dat heeft hoogst onwenselijke gevolgen voor het platteland, het landschap, toerisme en voor de keus die de consument heeft,” denkt McIntosh.

Een woordvoerder van het ministerie stelt echter dat contracten geen haalbare kaart zijn. Bovendien kunnen ze melkveehouders die moeite hebben om nog winst te maken niet redden, meent de woordvoerder.

Overigens zijn dit melkjaar in Frankrijk contracten in de melkveehouderij wel verplicht gesteld, hoewel de partijen nog steeds bezig zijn de details daarvan uit te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.