Rundveehouderij

Nieuws

Britse Arla-boer krijgt lagere melkprijs

Stoneleigh – De Britse Arla-boer zal genoegen moeten nemen met een lagere melkprijs dan in de rest van Europa. Dat zegt Arla-voorzitter Ake Hanthoft in een gesprek met voorzitter Harm Holman van de European Dairy Farmers in Nieuwe Oogst.

De Zweedse melkveehouder Hanthoft zegt in het gesprek dat Arla in Engeland bovengemiddeld betaald. ”Zo slecht doen we het dus niet.”

De Arla-voorzitter zegt dat de leden van de coöperatie er maar op moeten vertrouwen dat de miljoeneninvesteringen in Engeland uiteindelijk rendement zullen opleveren. Hoeveel Engeland bijdraagt aan de winst van de onderneming, zegt Hanthoft niet: ”Dat vertellen we de leden ook niet.”

Hanthoft vertelt dat hij nog geen idee heeft wat Arla gaat doen na de zeven jaar dat nog melk betrokken kan worden van FrieslandCampina. ”We focussen ons op de business.
Zweden, Denemarken, Finland, Engeland, Duitsland en Nederland beschouwen we als onze thuismarkt.”

Hanthoft stipt in het gesprek de mislukte fusiebesprekingen met Campina aan. Op de vraag van Holman of hij het niet jammer vindt dat de fusie niet is doorgegaan zegt hij: ”Aan de ene kant wel, maar ik denk dat het erg goed is en vooral in het belang van de boeren dat er in Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Nederland grote sterke coöperaties zijn.”

hanthoft gaat niet in op de redenen voor het afketsen van de fusie: ”Soms is het zakelijk: ben je het niet eens over het model of begrijp je elkaar niet helemaal. Soms zit het vast op personen. Ik zeg daar niets over.”

Of registreer je om te kunnen reageren.