Rundveehouderij

Nieuws

Arla: herinvoering grenscontrole schaadt Deens product

Kopenhagen – Directietopman Peder Tuborgh van zuivelconcern Arla Foods bekritiseert de grenscontroleplannen van de Deense regering. De herinvoering van grenscontrole doet het imago van Denemarken en Deense producten geen goed, stelt Tuborgh.

”We komen erop te staan als een land, dat in feite de globalisering afwijst en we zenden een signaal dat we ons opsluiten. Dat vind ik triest. Bekeken vanuit de optiek van het bedrijfsleven en uitgaande van waarvan wij leven in Arla Foods, gaat het er juist om dat we openstaan,” leg hij uit. Ook agrohandelsconcern DLG is niet blij met het douanecontrolegebeuren. ”Dat geeft geen positief beeld van Denemarken,” zegt directievoorzitter Asbjørn Børsting van dit concern dat een groot deel van de omzet in Duitsland haalt via dochter HaGe Kiel.

De Europese Commissie legt zich niet zondermeer neer bij de door Kopenhagen gesmede plannen. De regering stelt weliswaar dat deze zodanig vorm zijn gegeven dat ze passen binnen Schengen, maar Brussel gaat dat nader beproeven, desnoods met inschakeling van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.