Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

‘t Hart: te weinig invoelend vermogen in melkveesector

Steenwijk – Veel melkveehouders tonen te weinig gevoel voor wat consument en maatschappij willen en voor wat belangrijk is voor het imago van de Nederlandse zuivel. Dat baart bestuursvoorzitter Cees ’t Hart van FrieslandCampina zorgen.

Hij debatteerde gisteren met jonge boeren van de NAJK-afdeling melkveehouderij. ’t Hart is op zich goed te spreken over de manier waarop de sector zich ontwikkelt en over de openheid ervan, maar hij ziet ook wereldvreemdheid en gebrek aan toekomstgerichtheid. ”Veel van jullie vaders waren progressiever, met het oprichten van coöperaties, dan diverse van jullie collega’s”, zei hij tegen de NAJK’ers.

’t Hart hoopt dan ook dat snel stappen worden gezet om de weidegang veilig te stellen en om te zorgen dat de discussies over megastallen en mestoverschotten boven de markt verleden tijd zijn.

Wat hem verder zorgen baart, is de volatiliteit van de zuivelmarkt en het risico op een onverwacht kwaliteitsprobleem in Nederlandse zuivel. ”Daar kan ik bij wijze van spreken ’s nachts wakker van liggen. Als er hier echt iets mis gaat, kan dat betekenen: weg markten in het buitenland.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wiel

  Friesland Campina is de eerste verantwoordelijke voor het negatieve beeld van de veehouder door dat ze nooit echt leverancier vriendelijk zijn geweest en nooit klant vriendelijk zijn geweest met hun in en uitkomen.Er is nooit een betrokkenheid met de veehouder geweest en Campina heeft zich nooit als cooperatie naar buiten gebracht.Maar als hier ben ik en je koopt van mij.en de veehouder in hun ogen boer moest aan hun leveren.En dat zijn ze blijven doen tot aan vandaag bij Friesland Campina.en nu motten ze niet zeveren dat de veehouder meer mot doen.en hun product mot sponseren terwijl ZE zelf de grote fout zijn.Verkeerde mannekes op de plek die geen kennis van de markt en cliënt hebben alleen van eigen vrije dagen betaald.!e plaats de coöperatie moet de weg maken en motiveren voor leverancier en Cliënt.Daar in hebben ze duidelijk verzaakt en schuiven het nu af op de leverancier veehouder. ben ik blij 25 jaar gelden al vertrokken te zijn van die communist instelling en zie de communist gesneuveld aan eigen beleid en nu komt dit orgaan er aan. schuif ze nog mannekes maar niet naar je zelf he.

 • no-profile-image

  Maar goed dat je 25 jaar geleden het wiel hebt uitgevonden en vertrokken ben

 • no-profile-image

  Cees denk maar aan het speekwoord zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Cees betaald niet zodat de melkveehouder alleen maar bezig is om te overleven

 • no-profile-image

  Cees denk maar aan het speekwoord zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten. Cees betaald niet zodat de melkveehouder alleen maar bezig is om te overleven

 • no-profile-image

  Wat veehouders niet voldoende aanvoelen is dat de burgers de veehouderij beoordelen naar de mate waarin ze rekening houden met de eigenheid van het dier. Voor een varken bestaat de eigenheid uit "wroeten in de grond". Voor een koe uit "grazen in de wei". Als je rekening houdt met de eigenheid van het dier wordt door de burgers alles positief ingevuld.
  Dan voelt het dier zich goed, wordt niet ziek, heeft geen medicijnen nodig en is het product ook veilig. Alles is in een keer goed.
  Als je geen rekening houdt met de eigenheid van het dier is alles fout. Hoeveel je ook uitlegt.
  Als varkenshouders in de jaren negentig de guste en dragende zeugen naar buiten hadden gedaan hadden ze nu nog maatschappelijk draagvlak gehad.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.