Rundveehouderij

Nieuws 306 x bekeken

Zwarte markt voor moedermelk in China

Shanghai - Door een reeks recente schandalen in de Chinese melkindustrie zijn ouders in de Volksrepubliek angstig geworden om hun baby's te voeden met flesvoeding.

Om het gebruik van melkpoeder te omzeilen, gaan sommige moeders via internet op zoek naar moedermelk. Chinese media meldden zaterdag dat een zwarte markt is ontstaan.

De melk wordt aangeboden voor prijzen tussen de 4,20 en 10,75 euro per portie. Vooral in grote steden als Peking, Shanghai en Shenzhen is het aanbod op internet groot. Een verkoopster schreef op internet dat ze al enkele malen haar melk had verkocht. De koper reageerde daarop met de mededeling dat de moedermelk het geld waard was.

Het grootste schandaal in de Chinese melkindustrie had plaats in 2008. Toen hadden boeren de melk gemengd met de giftige stof melamine, om te verhullen dat hun product was aangelengd met water. Zeker zes kinderen stierven en 300.000 kinderen werden ziek.

Het is in veel Europese landen niet gebruikelijk om kinderen melk van een andere moeder te geven. In het verleden was dat wel anders: toen bestonden er minnen die hun geld verdienden met het zogen van andermans kinderen. Inmiddels bestaan er in veel Westerse landen moedermelkbanken. Die zijn verbonden aan ziekenhuizen en bedoeld om te vroeg geboren kinderen te kunnen voorzien van moedermelk.

In China bestaat geen moedermelkbank. In 2007 is geprobeerd zo'n instantie op te richten, maar dat mislukte. Het lukte niet om goede regels op te stellen en om voldoende kapitaal te vinden om de moedermelkbank draaiende te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.