Rundveehouderij

Nieuws 191 x bekeken

Zuivelsector wil subsidie onderzoek methaanreductie koeien

Zoetermeer – Het Productschap Zuivel moet 6 ton subsidie beschikbaar stellen voor onderzoek naar de beperking van de methaanuitstoot door melkvee. Dit vindt de commissie melkveehouderij van het schap.

Voor het onderzoek is over een periode van 4 jaar in totaal 4,6 miljoen euro nodig. Doel ervan is om meer zicht te krijgen op de wisselwerking tussen voeding, pensbacteriën en de genetica van de koe. De veronderstelling is dat de aanwezigheid en de samenstelling van de pensbacteriën niet alleen door de voeding wordt bepaald, maar dat ook erfelijke factoren in het geding zijn. Een onderzoek, dat wordt gefinancierd door het PZ en door de overheid, moet daar meer zicht op brengen.

Concrete resultaten die uit het onderzoek worden verwacht zijn onder meer: instrumenten om de methaanuitstoot van individuele koeien op grote schaal te kunnen meten, zicht krijgen op de werking en activiteit van de genen van pensbacteriën, genetische parameters voor de methaanuistoot van koeien en de relatie daarvan met de melkproductie en melkkwaliteit en een model om de methaanuitstoot van koeien, afhankelijk van genotype, voer en andere omstandigheden te kunnen voorspellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.