Rundveehouderij

Nieuws

Zuivel flink duurder op internetveiling

Auckland – De internetveiling voor zuivelproducten van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra scoorde woensdag 1 juni een gemiddelde plus van 4,5 procent ten opzichte van de beurs veertien dagen eerder.

Alleen volle melkpoeder zakte iets in prijs, vooral voor de levering op de korte en middellange termijn. Gemiddeld bracht volle melkpoeder 3.780 dollar op, ofwel 2.624 euro. Boterolie won flink aan waarde en bracht gemiddeld 5.669 dollar op, ofwel 3.935 euro per ton. De vraag naar botervet is wereldwijd goed, vandaar de sterkste prijsverhogingen voor de levering op de korte termijn (augustus). Toch stegen ook de opbrengsten voor de leveringen later in dit jaar en begin 2012.

Voor magere melkpoeder steeg de opbrengst enorm, na de lichte prijsdaling op 17 mei. Mager melkpoeder ging van de hand voor gemiddeld 4.372 dollar per ton, ofwel 3.035 euro. Dat is de hoogste opbrengst voor magere melkpoeder ooit op de Global Dairy Trade en ligt nog een stuk boven de prijs voor volle melkpoeder. En het gaat hier nog maar om een gemiddelde tendens. De prijs voor levering in de periode september-november steeg 17,5 procent. Een en ander heeft uiteraard ook te maken met de relatief kleine beschikbare hoeveelheden. In totaal is ruim 18.000 ton aan zuivel verhandeld, waarvan maar ongeveer 10 procent mager melkpoeder. Voor tweederde betrof het volle melkpoeder.

Twee nieuwe producten deden hun intrede op de voorgaande veiling en stegen beide nu circa 5 procent in waarde: rennet caseïne bracht 10.252 dollar per ton en eiwitconcentraat 6430 dollar. De waarde stijgingen van de zuivel was omgerekend in euro’s iets minder, aangezien de dollar ten opzichte van de euro sinds 17 mei ongeveer een cent in waarde is gedaald. Hoe dan ook is de stemming op de zuivelmarkt vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.