Rundveehouderij

Nieuws 215 x bekeken

Wereldwijde zuivelprijzen blijven gelijk

Parijs – Na een neerwaartse correctie op de topniveaus van 2011, zullen internationale zuivelprijzen de komende tien jaar nominaal stijgen. Gecorrigeerd voor veranderende koopkracht blijven prijzen gelijk.

Dat blijkt uit de Agricultural Outlook van de wereldvoedselorganisatie FAO en de Oeso, een samenwerkingsverband voor het bespreken van sociaal en economisch beleid.

De wereldproductie van melk stijgt de komende drie jaar steeds met ruim 2 procent, aldus de rapporteurs. In de EU zal de productie zo’n 0,3 procent stijgen. Op dit moment reageren vooral boeren in Oceanië op hoge prijzen door de productie op te voeren. Hierdoor dalen prijzen, al blijven ze op een behoorlijk niveau. De groei van de melkproductie neemt na 2013 af en over tien jaar gemeten zal de jaarlijkse groei op 1,9 procent uitkomen.

Zo’n 73 procent van de extra productie komt uit ontwikkelingslanden, aldus de FAO en Oeso. India en China nemen van de extra productie bijna 40 procent voor hun rekening. Er wordt ook een grote groei genoteerd in Argentinië, Pakistan en Vietnam.

De allerarmste landen, bijvoorbeeld Haïti, Ethiopië en Congo, zien de productie nauwelijks toenemen. Deze zogeheten LDC’s hebben weliswaar 30 procent van het wereldwijde vee, maar hun aandeel in de melkplas blijft de komende tien jaar stabiel 4 procent.

Ontwikkelde economieën zien hun aandeel in de melkplas door de verschuiving dalen tot onder de 50 procent. Volgens het rapport groeit de melkproductie in de EU nadat het melkquotum wordt afgeschaft in 2015. De melkproductie groeit dan jaarlijks met 0,3 procent, maar blijft zelfs in 2020 onder het quotum.

Oceanië blijft de belangrijkste exporteur van zuivel, met 40 procent van het wereldwijde handelsvolume. De consumptie van kaas en boter blijft de komende jaren steeds onder of op het niveau van de productie liggen, wat kan leiden tot hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.